Het ontstaan van Palliovik

Vzw Palliovik is een vereniging van vrijwilligers die zich inzet om geld in te zamelen voor de palliatieve thuiszorg voor kinderen. 

In 1995 maakten we niet enkel van nabij mee wat de palliatieve thuiszorg te bieden heeft, maar ook wat de thuiszorg betekent voor zieke kinderen en hun gezin. Het is van enorm belang dat terminaal zieke kinderen hun laatste maanden en weken thuis kunnen doorbrengen in de geborgen en vertrouwde omgeving van familie en vrienden.

Uit dankbaarheid voor wat de Thuiszorg Kinderhemato – oncologie UZ Gasthuisberg voor ons betekende en om de afdeling een hart onder de riem te steken, besloten we een evenement te organiseren om geld in te zamelen voor de dienst.

Het eerste eetfestijn in 1998 was een groot succes, en de reacties enorm positief. Al snel was het duidelijk dat het niet bij dit ene evenement kon blijven. We waren bovendien van mening dat niet enkel kankerpatiëntjes recht hebben op thuiszorg, maar dat alle terminale patiëntjes, ook met andere ziektebeelden beroep moesten kunnen doen op de dienst. Daarvoor was geld nodig.

Op 8 februari 2000 was de officiële oprichtingsvergadering en de eerste raad van beheer van de vzw Palliovik. In juli van dat jaar verschenen de statuten van de vereniging in het Belgisch Staatsblad. Vzw Palliovik heeft haar zetel in Overpelt waar het bestuur maandelijks vergadert, maar we hebben leden uit heel Vlaanderen. We kunnen tellen op een honderdtal vrijwilligers die regelmatig bij tal van evenementen de handen mee uit de mouwen steken.

Als vereniging kennen we een breed draagvlak en konden we sinds het ontstaan rekenen op steun van de gemeentebesturen van Overpelt en Neerpelt, ondertussen gefusioneerd tot Pelt. Doorheen de jaren kregen we ook financiële steun van tal van serviceclubs, scholen, besturen en andere verenigingen. We kunnen ondertussen met fierheid zeggen dat we een belangrijke financiële pilaar zijn in de palliatieve thuiszorg voor kinderen in Vlaanderen.